GEYVE-FM FORUM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
GEYVE-FM FORUM

eğlencenin ve paylasimin tek adresi geyvefm forum u secitiginiz icin tesekkur ederiz radyomuza giris yapabilmek için aşagidaki CANLI RADYO yazisina tiklamaniz yeterli

GEYVE FM FORUM SAYFAMIZA HOSGELDINIZ HEPINIZE IYI EGLENCELER DILERIZ

    GEYVE NİN EKONOMİSİ

    sila[geyveli]
    sila[geyveli]
    Admin


    Mesaj Sayısı : 75
    Kayıt tarihi : 16/06/09
    Yaş : 47
    Nerden : sakarya

    GEYVE NİN EKONOMİSİ Empty GEYVE NİN EKONOMİSİ

    Mesaj  sila[geyveli] Salı Ocak 25, 2011 10:09 am

    Geyve'nin Ekonomisi
    Geyve'nin ekonomisi %70 tarıma dayalıdır.Toplam tarım alanı 19.922 hektar olup, bunun 4.460 hektarında sulu tarım, geri kalan 15.462 hektarlık kısmında ise kuru tarım yapılmaktadır. Bölge çapında bağcılık ve meyve üretimi önemli getiriye sahiptir.


    İlçede çiftçi ailesi yaklasik 6.400'dür. Bunun 4.076'si köylerde, geri kalanı da merkezde oturmaktadir.

    Dünyanın en kaliteli ayvası: Geyve Ayvası
    Önem sırasına göre tarla bitkilerinden buğday 17.500 ton, kuru soğan 1.500 ton, şeker pancarı 4.250 ton, arpa 6.000 tondur. Sebzelerden domates 33.600 ton, ıspanak 2.500 ton, meyvelerden üzüm 19.140 ton, elma 61.000 ton, ayva 17.640 ton kiraz 13.270 ton olarak sıralanmaktadır.

    Türkiye'nin en kaliteli Entegre Piliç Tesisleri Geyve'de
    İlçede hayvancılık genellikle büyükbaşlarda besicilik ve süt üretimi şeklindedir. Besi tavukculuğu da son yıllarda önemli artış göstermiştir. Geyve'nin Alifuatpaşa kasabasında, halen yıllık 700 bin kesim yapan Şen Piliç A.Ş. Entegre tesisi mevcuttur. Arıcılık 35 köyde 71 çiftçi ailesi tarafından 1.495 fenni, 400 adette eski tip olmak üzere 1895 kovanda yapılmaktadır. 33.297 Kg. bal ve 1.00 Kg. bal mumu elde edilmektedir. Son yıllarda yaş koza fiyatlarindaki istikrarsızlık nedeni ile rağbet görmeyen ipekböceği yetiştiriciliği devlet tarafından ilgi ve destek beklemektedir.

    Türkiye'nin en büyük havai fişek fabrikası Geyve'de...
    İlçede 4 adet orman istihsali, 1 adet meyve değerlendirme ve 1 adette hayvancılık (Süt üretimi için) konularında faaliyet gösteren toplam 6 adet Tarımsal Amaçlı Kooperatif bulunmaktadır. İlçede özellikle 1996 yılında seracılık önem kazanmaya başlamış, son iki yılda 33.290 m2 alanda 67 adet sera mevcuttur. 1998 yılında da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı destekli 30 adet sera yapılarak üreticilere teslim edilmiştir. Kereste ticareti ile Geyve ve Alifuatpaşa esnafının diğer ticari önemli geçim kaynaklarındandır. İlçede son yıllarda Tekstil Sanayi gelişme göstermiş, irili ufaklı 5 adet tekstil işletmesi kurulmuştur. Bir adet de havai fişek fabrikası kurularak üretime başlamıştır.

    GEYVE'DE YETİŞEN ÜRÜNLERİN ÖNEM SIRASINA GÖRE EKONOMİK DEĞERİ

    ÜZÜM: Tarımsal üretimin başında gelmektedir. Çeşit olarak en bilineni Avrupa piyasalarında tutulan müşkile üzümüdür. Bol miktarda yetiştirilmekte olup, üretimin %60'ını teşkil eder. Razakı-Değirmendere Amerikan Karası ihraç edilen diğer çeşitlerdendir. Müşkile çeşidi 3-4 ay soğuk hava depolarında muhafaza edilebilmektedir.

    ELMA: Elma üretiminde ilk sırayı ihraç edilebilir Starking (kırmızı) çeşidi almaktadır. Üretimin %70'ini teşkil eder. Golden (Sarı) İngiliz ve yerli çeşitlerde üretimin %30'unu teşkil eder.

    AYVA: Geyve'de yetişen ayvanın tadını ve namını bilmeyen yoktur. Hem iklim, hem de toprak olarak ilçede yetişen Geyve Ayva'sı (limon ayvası) kalitesiyle dünya pazarında çok tutulmaktadır. İhracatı yapılan Geyve Ayvası, Türkiye pazarına da hakim bir ayva çesididir.

    KİRAZ: Yeni standart çeşitler ilçemizde üretilmeye başlayınca ihracat imkanı arttı. Dış pazarlara ilçemizden kiraz ihracatı yapılmaktadır. Önemli kiraz çeşitlerimiz ise Napolyon-Hasan Kazak (Eyri Rulet)- Ziraat 900-Van Kirazı-Vink-Lambert-Mista-Stella-Turfanda gibi önemli standart kiraz çeşitleri ilçemizde yetiştirilmektedir.

    SOĞAN: İlçemizde Hollanda tipi Valanciya çeşidi soğan yetiştirilmekte olup, bu da dünya piyasalarının tuttuğu bir çeşittir. İlçemizden iç ve dış pazarlara satışı yapılmaktadır.

    KIRMIZI BİBER: Son yıllarda ünü dünyaya yayılan Geyve Kırmızı Tatlı Toz Biberi ve iri kırmızı salçalık biber üretimi taze olarak iç ve dış pazarlarda alıcı bulmaktadır.

    DOMATES: Ilcemizde kaliteli domates yetistiriciligi yapilmaktadir. Bilhassa son turfanda domatesin ihracati yapilmaktadir.

    TÜTÜN: İlçemizde Devlete ait Tütün İşletme Müdürlüğü olup, yetiştirilen tütünler bu işletme müdürlüğünde işlenmektedir. Günlük işleme kapasitesi 1800 kg.dır. İşletmede 108 işçi ve 8 memur çalışmaktadır.

    KÜLTÜR MANTARI: Geyve'de özel sektöre ait kültür mantarı fabrikası mevcuttur. 20 kişinin çalıştığı fabrikada yıllık 60 ton kültür mantarı üretilmektedir.

    SÜT ÜRETİMİ: Alifuatpaşa Kasabasında bir ton kapasiteli süt imalathanesi bulunmaktadır.

      Forum Saati Perş. Mart 28, 2024 2:08 pm